Παθητικό εισόδημα από τα κρυπτονομίσματα σου

Cover image

Υπάρχουν δυο τρόποι να κερδίζεις χρήματα από τα Cardano που κάθονται.
Ο ένας τρόπος είναι να τρέξεις ένα δικό σου staκe pool και ο άλλος είναι να κάνεις delegate σε ένα από τα υπάρχοντα stake pools. Εδώ θα δούμε τον δεύτερο τρόπο που είναι και ο πιο απλός.

Τι είναι το Staking των κρυπτονομισμάτων; Πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κερδίζεις από τα κρύπτο σου;

Για όλους εσάς που θέλετε τα ADA σας να δουλεύουν για εσάς αλλά δεν έχετε τις γνώσεις και χρόνο για να τρέξετε ένα δικό σας node, η επιλογή του να κάνετε delegate σε ένα από τα περίπου 2500 staking pools είναι η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση.

Τι είναι το Proof Of Stake (PoS)

Για να καταλάβουμε τι είναι το staking καλό είναι να ξέρουμε πως δουλεύει το νέας γενιάς σύστημα εξόρυξης.

Στα παλιάς γενιάς κρυπτονομίσματα, για να παραχθεί ένα coin ο miner έπρεπε να καταβάλει κάποια προσπάθεια (Proof Of Work). Αυτό γινόταν με CPU, κάρτες γραφικών ή και επεξεργαστές συγκεκριμένου σκοπού (ASIC). Αυτός ο τρόπος έχει όμως αρκετά αρνητικά με βασικότερο αυτών την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας (ρεύμα).

To cardano Χρησιμοποιεί το νέας γενιάς πρωτόκολλο παραγωγής coin που ονομάζεται proof of stake. Το PoS είναι ένας αλγόριθμος συναίνεσης, που βασίζονται σε τυχαίους επικυρωτές (validators), μέσα από μια κοινότητα χρηστών, οι οποίοι κάνουν staking τα cardano τους στο δίκτυο, κλειδώνοντας τα μέσα στο blockchain.

Πάμε ξανά με πιο απλά λόγια. Υπάρχουν κάποιοι servers (validators) οι οποίοι αναλαμβάνουν να επικυρώνουν τις συναλλαγές. Το δίκτυο επιλέγει τυχαία έναν επικυρωτή βάση του αριθμού των ada που έχουν κλειδώσει επάνω του οι χρήστες δηλαδή εσύ που θα κάνεις staking. Κάθε φορά που επικυρώνει ένα block συναλλαγών επιβραβεύεται και το stake pool αλλά και εσύ που είσαι επάνω του.

Είναι ασφαλές;

Το staking είναι 100% ασφαλές. Τα κρύπτο σου πρακτικά δεν θα φύγουν ποτέ από το πορτοφόλι σου. Στη ουσία είναι σαν μια ψήφος εμπιστοσύνης στο stake pool, τίποτα παραπάνω.

Πόσο καιρό θα κλειδωθούν τα cardano μου;

Ούτε ένα λεπτό. Μπορείς να τα ξοδέψεις όποτε θέλεις. Απλά αν το κάνεις δεν θα πάρεις τα κέρδη σου. Πρέπει να περιμένεις 15-20 ημέρες για να πάρεις τα κέρδη σου.

Πως κάνω delegate σε ένα stake pool;

Το staking γίνεται μέσα από τα επίσημα πορτοφόλια του Cardano που είναι τα Daedalus και το Yoroi. Παρακάτω θα δούμε πως γίνεται και στα δυο πορτοφόλια.

Staking με το Daedalus Wallet

  • Πάμε στο "Delegation Center" από αριστερά στο μενού (βελάκι Νο 1)
  • Πατάμε στο "Stake Pools" (βελάκι Νο 2)
  • Κάνουμε αναζήτηση ένα stake pool π.χ το Ελληνικό ZORBA (βελάκι Νο 3)
  • Κλικάρουμε πάνω στο pool και στο "Delegate to this pool"

Αυτό ήταν. Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε.

Staking με το Yoroi

  • Πάμε στο πορτοφόλι μας (βελάκι Νο 1)
  • Επιλέγουμε το tab "Delegation List" ((βελάκι Νο 2)
  • Κάνουμε αναζήτηση ένα stake pool π.χ το Ελληνικό ZORBA (βελάκι Νο 3)
  • Κλικάρουμε στο "Delegate"

Τελειώσαμε. Τώρα περιμένουμε τα κέρδη μας.

Με συμφέρει να επιλέξω ένα stake pool με πολλούς delegators ή με λίγους;

Η σύντομη απάντηση είναι δεν έχει σημασία. Στο τέλος το κέρδος σου θα είναι περίπου 5% ετησίως.

Η αναλυτική απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το πόσο καιρό θα κρατήσουμε τα κρύπτο μας και πόσο συχνά θέλουμε να λαμβάνουμε (για ψυχολογικούς λόγους) ανταμοιβές.

Αν πάμε σε ένα pool με πολλά ADA και κάτω από το saturation (μέγιστο όριο ADA στο pool), λόγο του μεγάλου όγκου του το pool θα επικυρώνει περισσότερες συναλλαγές ανά εποχή (μια εποχή είναι ένα πενθήμερο) αλλά τα κέρδη θα τα μοιράζει σε περισσότερο κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνεις μικρά κέρδη ανά 5 ημέρες. Στο τέλος του έτους τα κέρδη σου θα είναι περίπου 5%.

Αν πας σε ένα pool με λίγα ADA τότε επειδή θα επικυρώνει λιγότερα block συναλλαγών εσύ δεν θα λαμβάνεις ανά 5 ημέρες προμήθεια, αλλά όταν θα λάβεις, επειδή το pool δεν έχει πολλούς delegators τα κέρδη από τις συναλλαγές θα μοιραστούν σε λιγότερους, άρα θα είναι και περισσότερα ανά delegator. Στο τέλος του έτους θα έχεις πάλι περίπου 5% κέρδος.

Αν πας σε ένα pool που έχει πάρα πολλά ADA, περισσότερα από το saturation level, τότε τα κέρδη σου θα είναι μικρότερα γιατί ο κώδικας του cardano "τιμωρεί" τα μεγάλα pools ώστε να πετύχει διασπορά των delegators και καλύτερη αποκέντρωση.
Πρακτικά αυτό είναι το μόνο που πρέπει να προσέξεις όταν θα κάνεις stake τα cardano σου.

Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο;

Καλό είναι να επιλέξεις ένα pool που δεν ανήκει σε κάποια μεγάλη εταιρία η οποία έχει πολλά stake pools ώστε να αυξάνεται η αποκέντρωση του δικτύου άρα και η ασφάλεια του σε επιθέσεις. Καλή επιλογή είναι ένας single pool operator.

Καλό είναι να επιλέξεις έναν pool operator που έχει εμπειρία και ξέρει να συντηρεί και να προστατεύει τους server του γιατί αν δεν λειτουργούν σωστά τότε θα χάνει συναλλαγές και εσύ θα λαμβάνεις λιγότερα κέρδη.

Καλό είναι να επιλέξεις ένα stake pool που δεν είναι σε έναν από τους μεγάλους παρόχους (google, azure, aws) για να υπάρχει καλύτερη αποκέντρωση. Φαντάσου τι θα γίνει αν ένας από αυτούς αποφασίσει να μην επιτρέπει stake pools στις υποδομές του..

Καλό είναι να στηρίζεις Ελληνικές προσπάθειες (υπάρχουν 4 αυτή την στιγμή) όπως π.χ το δικό μας stake pool με όνομα ZORBA.