Τι είναι το Cardano (ADA)

Cover image

Το Cardano ξεκίνησε το 2017 από την IOHK (Input Output Hong Kong) και είναι ένα Blockchain 3ης γενιάς όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, λόγω της επιστημονικής του φιλοσοφίας το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών παγκοσμίως. Ο στόχος του είναι η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που να είναι ασφαλής, ευέλικτη και επεκτάσιμη και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλά εκατομμύρια χρήστες.

Σε αντίθεση με άλλα projects, το Cardano ακολουθεί μια πολιτική που επιδιώκει να συνδυάσει τις ανάγκες του χρήστη, συνδυάζοντας την προστασία της ιδιωτικότητας με τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών. Το όραμα του Cardano είναι ότι θα επιτρέψει σε όλους τους ανθρώπους να έχουν ανοιχτή πρόσβαση σε δίκαιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το Cardano θέλει να δημιουργήσει μια τεχνολογική πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να εκτελεστούν χρηματοοικονομικές εφαρμογές.

Το νόμισμα του Cardano είναι το ADA το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να στέλνει περιουσιακά στοιχεία στο δίκτυο του cardano απρόσκοπτα με γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Είναι ίδιο με το Etherium;

Έχει μεγάλες ομοιότητες με το Ethereum. Το Cardano είναι μια πλατφόρμα όπως τα Ethereum, Tron ή NEO που επιτρέπει τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων και αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps). Από τεχνικής άποψης ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Σύμφωνα με τον Charles Hoskinson τα blockchain δεύτερης γενιάς όπως το etherium έχουν πολλά προβλήματα για να είναι επιτυχημένα μακροπρόθεσμα. Τα προβλήματα είναι η περιορισμένη επεκτασιμότητα, η διαλειτουργικότητα και η βιωσιμότητα. Λεπτομέρειες θα δούμε παρακάτω.

Λίγη ιστορία

Το Cardano ιδρύθηκε από τους συνιδρυτές του Ethereum, Charles Hoskinson και Jeremy Wood, αφού και οι δύο εγκατέλειψαν το έργο Ethereum μετά από διαφωνία για περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι Hoskinson και Wood ίδρυσαν την εταιρεία Input Output Hong Kong (IOHK) για τη διαχείριση της έρευνας και ανάπτυξης του Cardano. Μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2015 και Ιανουαρίου του 2017, το Cardano πραγματοποίησε δημόσιο ICO που συγκέντρωσε συνολικά 62 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής. Απο αυτά περίπου τα δύο τρίτα όλων των Ada tokens.

Το Cardano κυκλοφόρησε επίσημα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2017. Τότε, το έργο βρισκόταν ακόμη σε ανάπτυξη στην φάση που ονόμασαν "Byron". Σε αυτή την φάση όταν οι άνθρωποι αγόραζαν ή πωλούσαν Ada, η συναλλαγή μεταβιβαζόταν αυτόματα σε μια ομάδα αξιόπιστων κόμβων (Stake Pools) που διαχειρίζονταν το δίκτυο χωρίς να λαμβάνουν ανταμοιβές.

Στην επόμενη φάση με όνομα «Shelley» η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2021, το έργο θα εξελίχθηκε σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο και αυτόνομο σύστημα και πλέον το δίκτυο το διαχειρίζονται οι stake pool operators.

H επόμενη φάση έχει όνομα «Goguen» και θα επιτρέψει στο δίκτυο την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) και είναι μια από τις σημαντικότερες φάσεις του έργου.

Ακολουθούν οι φάσεις «Basho» η οποία έχει να κάνει με την επεκτασιμότητα και την ταχύτητα του δικτύου και μετά η «Voltaire» που έχει να κάνει με την δημοκρατική διακυβέρνηση του δικτύου.

Ποιοι είναι πίσω από το Cardano;

Όπως ήδη είπαμε, ο Charles Hoskinson αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία IOHK προκειμένου να εγγυηθεί την σωστή ανάπτυξη του έργου. Η IOHK είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη συντήρηση της πλατφόρμας Cardano.

Ωστόσο, υπήρχαν αρχικά δύο άλλα ιδρύματα που φρόντισαν το έργο Cardano. Είναι τα Emurgo και Cardano Foundation, με έδρα την Ελβετία. Η Emurgo είναι ιαπωνική εταιρεία που επίσης προωθεί συνεργασίες με άλλες εμπορικές εταιρείες και οργανώνει την επιχειρηματική ανάπτυξη της Cardano.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα Cardano ήταν υπεύθυνο για διοικητικά καθήκοντα όπως τις δημόσιες σχέσεις, το νόμο περί εμπορικών σημάτων, την συνεργασία με κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε μια διαφωνία μεταξύ του IOHK / Emurgo και του Ιδρύματος Cardano. Μεταξύ άλλων, ο Hoskinson κατηγόρησε το Ίδρυμα Cardano υπό τη διεύθυνση του Michael Parsons για αδράνεια. Ως αποτέλεσμα, οι IOHK και Emurgo αποφάσισαν να αναλάβουν τα καθήκοντα του ιδρύματος.

Το νόμισμα

Το βασικό νόμισμα Cardano είναι το ADA το οποίο μπορεί να το αγοράσει ο καθένας σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια. Οι προγραμματιστές του ADA πιστεύουν ότι έτσι θα είναι τα χρήματα στο μέλλον. Θα επιτρέπουν τον καθένα να μεταφέρει χρήματα με ασφάλεια και ταχύτητα.

Η τιμή του νομίσματος έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο 3771% σύμφωνα με το coingecko.com και σήμερα κοστίζει 1.21$

Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν στην αφορά 32 δις νομίσματα και ο μέγιστος αριθμός τους είναι 45 δις.

Επεκτασιμότητα

Όσον αφορά την επεκτασιμότητα, υπάρχουν τρεις προκλήσεις.

  • Συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS)
  • Δίκτυο / εύρος ζώνης (network/bandwidth)
  • Κλιμάκωση δεδομένων (Data scaling)

Οι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS) μετρούν πόσες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο μπορούν να γραφτούν σε ένα μπλοκ. To Bitcoin μπορεί να κάνει 3-7 TPS και το Ethereum 10-20 TPS. Αυτό σημαίνει ότι απέχουν πολύ από το να φιλοξενήσουν εκατομμύρια χρήστες. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο αλγόριθμος του Cardano με όνομα Ouroboros Proof-of-Stake (πληροφορίες παρακάτω).

Μια άλλη πρόκληση είναι το δίκτυο, το οποίο θα έχει επίσης μια εκθετικά αυξανόμενη ζήτηση καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται με τον αριθμό των συναλλαγών. Η ζήτηση θα αυξηθεί σε μεγέθη αρκετών terabytes ή ακόμη και exabytes, επομένως, θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί μια ομοιογενής τοπολογία δικτύου στην οποία κάθε κόμβος προωθεί κάθε συναλλαγή και μήνυμα. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Cardano σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που ονομάζεται RINA.

Δεδομένου ότι το blockchain πρέπει να αποθηκεύει τα δεδομένα για πάντα, θα υπάρξει μια τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα δεδομένων που θα κλιμακώνεται . Το πρόβλημα είναι προφανές. Εάν κάθε κόμβος πρέπει να διατηρεί ένα πλήρες αντίγραφο ολόκληρου του blockchain, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πόρων. Η λύση είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε κόμβος όλα τα δεδομένα.

Διαλειτουργικότητα

Το Cardano στοχεύει στο να επιτρέπει στα διάφορα blockchain να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το όραμα του Cardano είναι να δημιουργήσει ένα «Διαδίκτυο μπλοκ αλυσίδων» στο οποίο δεν υπάρχει μεσάζων.

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να είναι τα Sidechains (παράλληλες αλυσίδες). Η ιδέα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στον χώρο κρυπτογράφησης. Με απλά λόγια, οι πλευρικές αλυσίδες είναι παράλληλες αλυσίδες που μπορούν να επικοινωνούν με το κύριο blockchain.

Επιπλέον, η Cardano προσπαθεί να συμμορφωθεί με όλους τους υπάρχοντες κανόνες: KYC (Know Your Customer), AML (Anti Money Laundering), ATF (Anti Terrorist Financing). Για να λειτουργήσει αυτό, η Cardano παρέχει μεταδεδομένα (metadata) σε κάθε συναλλαγή.

Βιωσιμότητα

Βιωσιμότητα σημαίνει ότι πρέπει το δίκτυο να εξελίσσεται διαρκώς. Αυτό απαιτεί οικονομικούς πόρους και συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμους πόρους για το οικοσύστημα.

Για αυτόν τον λόγο, το Cardano προσανατολίζεται στο σύστημα ταμείων του Dash (Dash’s treasury system). Κάθε φορά που ένα μπλοκ προστίθεται στην αλυσίδα μπλοκ, ένα μέρος των ανταμοιβών προστίθεται αυτό το ταμείο. Εάν απαιτούνται πόροι για ανάπτυξη, μπορούν να διατεθούν από εκεί και μάλιστα οι προτάσεις θα γίνονται μέσω ενός μοντέλου διακυβέρνησης που ανέπτυξε το Cardano (liquid democracy) στο οποίο οι stakeholders θα μπορούν να ψηφίσουν μια πρόταση για τη διανομή των κεφαλαίων.

Ouroboros Proof-of-Stake

Ο αλγόριθμος Ouroboros σχεδιάστηκε από μια ομάδα υπό την ηγεσία του καθηγητή Άγγελου Καγιά.

Το Ouroboros είναι ένας Proof-of-Stake αλγόριθμος παρόμοιος με το μελλοντικό Casper του Ethereum 2. Η βασική τους διαφορά είναι ο τρόπος επιλογής του "επικυρωτή" (validator).

Η βασική ιδέα του Ouroboros είναι ότι επιλέγεται ένας κόμβος για να δημιουργήσει ένα νέο μπλοκ με πιθανότητα ανάλογη με τον συνολικό αριθμό των Ada που έχουν κάνει delegate οι ADA holders σε αυτόν.