Πως αγοράζω Cardano

Cover image

Τι είναι το cardano λίγο πολύ όλοι το ξέρουμε. Που μπορώ όμως να το αγοράσω;
Η διαδικασία αγοράς είναι σχεδόν ίδια για όλα τα κρυπτονομίσματα και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε. Εδώ θα δούμε την διαδικασία μέσω της binance.

Βήμα 1: Ανοίξτε έναν λογαριασμό στην binance

Η binance αν και ξεκίνησε μόλις το 2017, είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο σήμερα σε όγκο συναλλαγών και υποστηρίζει περισσότερα από 100 κρυπτονομίσματα συμπεριλαμβανομένου και του ADA. Από την Ελλάδα μας δίνει την δυνατότητα να αγοράσουμε crypto με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά και με πιστωτική-χρεωστική κάρτα.

Για την δημιουργία λογαριασμού πάτε εδώ

Βήμα 2: Αγοράστε ή δημιουργήστε ένα πορτοφόλι (προαιρετικό)

Αν και αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, εγώ θα σας προτείνω να το κάνετε. Ακολουθώντας την λογική του "Not Your Keys, Not Your Coins" θα σας πρότεινα να μην έχετε τα χρήματα σας στα ανταλλακτήρια εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος όπως π.χ συχνό trading.

Υπάρχουν δυο τύποι πορτοφολιών. Είναι τα software πορτοφόλια τα οποία είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας και είναι και τα hardware πορτοφόλια που είναι φυσικές συσκευές οι οποίες κρατάνε τα "κλειδιά" των νομισμάτων σας εκτός δικτύου internet για μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν υπάρχει κανόνας για το τι πρέπει να κάνετε αλλά η κοινή λογική λέει ότι αν έχετε αρκετά coins τότε είναι καλύτερα να τα έχετε σε hardware πορτοφόλι που είναι πιο ασφαλές.

Τα επίσημα software wallets του cardano είναι το Daedalus το οποίο υποστηρίζει η ΙΟΗΚ και το Yoroi που υποστηρίζει η Emurgo.

Τα πιο γνωστά Hardware wallets είναι τα Ledger και το Trazor αλλά υπάρχουν περισσότερα στην αγορά.

Βήμα 3: Κάντε κατάθεση χρημάτων σε ευρώ

Αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας πάτε στο μενού "Wallet" και επιλέγετε το "Fiat and Spot". Ενημερωτικά, όταν λέμε Fiat εννοούμε τα συμβατικά χρήματα που ξέρουμε όπως το ευρώ και το δολάριο.

Επαληθεύστε ότι βρίσκεστε στο tab "Deposit" (1) και το υπο-tab "Fiat" (2).
Μετά επιλέγετε το ευρώ για νόμισμα (3) και σαν μέθοδο πληρωμής (4) το "Bank Transfer (SEPA)".

Τέλος πληκτρολογείστε το ποσό που θέλετε να μεταφέρετε στο πεδίο "Amount" (5).

Στο επόμενο βήμα θα σας ενημερώσει ότι δέχεται εμβάσματα μόνο αν ο λογαριασμός είναι στο όνομά σας και μόνο αν ο παραλήπτης είναι η Binance. Πατήστε "Confirm"

Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Εδώ θα σας δώσει τον λογαριασμό που πρέπει να κάνετε το έμβασμα αλλά και τον κωδικό που πρέπει να βάλετε στην αιτιολογία κατάθεσης.

Αφού κάνετε το έμβασμα από την τράπεζά σας θα πρέπει να περιμένετε 1-2 εργάσιμες ημέρες μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό σας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις από τις Ελληνικές τράπεζες στην εκτέλεση του εμβάσματος, οπότε ο χρόνος που θα φτάσουν τα χρήματα στην binance εξαρτάται και από αυτό.

Βήμα 4: Μετατρέψτε τα ευρώ σε ADA (Cardano)

Πάμε στο μενού "Trade" (1) και επιλέγουμε το "Classic" (2)

Αναζητήστε το ζευγάρι ADA/EUR (1) και επιλέξτε το (2).
Επιβεβαιώστε ότι είσαστε στο "Spot" trading (3).
Πάτε στο "Market" (4) αν θέλετε να αγοράσετε στην τρέχουσα τιμή ή στο Limit αν θέλετε να ορίσετε εσείς την τιμή αγοράς.
Ορίστε με τον slider το ποσοστό των ευρώ που θέλετε να μετατρέψετε σε ADA (5) ή πληκτρολογήστε το στο σχετικό πεδίο ακριβώς από επάνω.
Τέλος πατήστε "Buy ADA" (6)

Σε αυτό το σημείο έχετε αγοράσει cardano coins (ADA)

Βήμα 5: Τι τα κάνω μετά;

Όπως γράψαμε και παραπάνω αν έχετε σκοπό να κάνετε trading τότε πρέπει να τα αφήσετε στην Binance. Αν όμως θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετό καιρό, τότε καλό είναι να τα βάλετε σε ένα πορτοφόλι και να τα κάνετε delegate σε ένα cardano stake pool ώστε να κερδίζετε περίπου 5% σε "τόκους" ετησίως.

Δείτε σχετικές πληροφορίες για το πως μπορείτε να έχετε παθητικό εισόδημα εδώ